WCGFNJLSS500
a457eb6709a07aefd5bc2110LSL500AA240

Met Koolhaas in de hoofdrol richten steeds meer onderzoekers zich op de “terrifying beauty” van de verstedelijking. De activiteit van kijken en dwalen in de bestaande metropolitane conditie – bij voorkeur bolwerken van kapitaal accumulatie – is een oneindige inspiratie voor actuele architectuur, stedebouw en landschaps scenario's, voor of tegen de stad. De figuur en de activiteit van de flaneur is aan een update toe. De flaneur, vermomt als surfer, toerist of romanticus, wordt uit de kast gehaald om nog net voor het millennium de exploderende metropool tot manifest uit te roepen. De stimulerende ervaringen van nieuwe omloopsnelheden, de vrijheden van sensaties en aan de andere kant de immense rijkdom die de modernisatie heeft uitgewist is voor de beschouwende middenklasser aanleiding tot flanerie. 
De flanerie verhoudt zich tot wat zich in de publieke ruimte afspeelt. Het afgezonderde private leven is saai. Zonder het spektakel van het publiek te betreden, kan de existentie niet meer zijn dan fundamenteel. Flaneren is de activiteit waardoor en waarmee de flaneur hoopt en gelooft de bewegingen van het bestaan te traceren. De flaneur is die persoon die uitvergroot wat al lag te wachten om ontdekt te worden. De flaneur wacht om gevuld te worden, omdat hij zelf leeg is. Het is de paradoxale positie van een persoon die zich laat overrompelen door eenzaamheid en massaliteit, maar op het moment van spreken onmogelijk nog onbevangen kan zijn.
Oorspronkelijk was de idee van de flaneur verbonden met het negentiende eeuwse Parijs. Maar de flaneur houdt zich niet meer op in de passages en de straten van Parijs. De flaneur rijdt auto en vliegt er op uit. Na het Parijs van Baudelaire en Benjamin, het Wenen van Musil, Learning from Las Vegas, Delirious Manhattan, onzichtbaar Tokyo van Ito en bewaakt [monitored] Los Angeles van Davis bespreek ik de publicatie over HongKong onder redactie van Lampugnani en het boek van Girard en Lambot over de Kowloon Walled City. Ik ga na op welke wijze de auteurs de stad hebben doorkruist. Wat voor flanerie er aan ten grondslag ligt? [More ... SeePDF]

Hong Kong Flanerie
City of Darness. Life in Kowloon Walled City & Die UAsthetick der Dichte

item2
Follow rvtoorn on Twitter